Hiidenmäen metsäpolku ❈

Hiidenmäen metsäinen polku lähtee Huovilan puiston takaosasta pikkulammen takaa mäelle vievältä polulta. Hiidenmäki on osa Salpausselän harjumuodostelmaa ja se on maisemallisesti arvokas kohde. Alueelle ominaista ovat jyrkät harjurinteet sekä supat, osa alueen metsistä on miltei luonnontilaisia, osalla on tehty harvennushakkuita talvella 2010.

Luontopolun pituus on 1,2 km ja sen kiertäminen kestää tunnin verran. Hiidenmäen korkeuserojen takia reitillä on nousuja, mutta suurin osa reitistä kulkee valmiilla poluilla. Hiidenmäen päällä on huvimaja, jossa voi syödä eväitä ja ihailla maisemaa Kärkölän kirkolle päin. Lisäksi polun varrelta mäeltä on puiden väleistä näkymiä eri ilmansuuntiin. Polku on merkitty maastoon punakärkisin paaluin ja punaisin maalimerkinnöin puiden rungoissa.

Metsäpolulle on pystytetty 8 kappaletta muovitauluja, joissa kerrotaan alueen metsistä ja maaston muodoista. Reitin varrella voi tutustua metsän eri kehitysvaiheisiin, metsätyyppeihin ja metsätalouden hoitotoimenpiteisiin. Metsäaiheiset taulut on pyritty tekemään niin, että niiden tiedot pysyisivät ajantasaisina useamman vuoden ajan. 

Kohteet

 1. Hiidenmäen historiaa
 2. Haapa - monipuolinen puu
 3. Lahoavaa puustoa
 4. Metsien hoito ja käyttö
 5. Jääkauden jälkiä - supat
 6. Metsätyypit - kasvien kertomaa
 7. Harjut - jään aikaansaannosta
 8. Hiidenmäen metsien tulevaisuus

Metsäpolku on toteutettu Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen toimesta. Metsänhoitoyhdistyksellä on vuosina 2009-2011 meneillään EU- Leaderosarahoitteinen Metsätietoa kouluihin-hanke, jossa neljän kunnan (Nastola, Kärkölä, Hämeenkoski, Hollola) peruskoululaisille järjestetään erilaisia metsäaiheisia tapahtumia, retkeilyjä ja vierailuja. Hanke kuuluu osana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007-2013, jota Kärkölässä toteutetaan Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistyksen (Etpähä ry) kautta. Pysyvämpänä muistona hankkeesta Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme on rakentanut jokaiseen kuntaan metsäpolun. Hiidenmäen luontopolun alkuperäissuunnittelun osana Huovilan tilan virkistysaluesuunnitelmaa on tehnyt opinnäytetyönään Hämeen ammattikorkeakoulun metsätalousinsinööriopiskelija Jussi Laiho vuonna 2009.

Mukavaa ja antoisaa metsäretkeä!

Tiedätkö,

 • Mistä Hiidenmäki on saanut nimensä?
 • Mikä on suppa?
 • Mihin haapaa käytetään?
 • Miksi lahopuu on tärkeää metsälle?
 • Millaisessa metsässä puolukka viihtyy?
 • Miten harjut ovat syntyneet?
 • Miksi harvennushakkuita tehdään?
 • Millainen on tuore kangasmetsä?

Kulje metsäpolku läpi, niin saat vastauksen näihinkin kysymyksiin!

- KÄRKÖLÄN KUNTA -

Y-tunnus: 0148268-9
www.karkola.fi

- ASIAKASPALVELU -

044 770 2200
ma-pe klo 9-15
kirjaamo@karkola.fi
 

- HUOVILAN PUISTO -

Kahvio - info
044 770 2228
(kesä-elo, ke-su klo 11-17)
kirjaamo@karkola.fi